Lehrstuhl für Indologie

Living Smile Vidya

"I am Vidya"

Mittwoch, 18. April 2018, 14.15 - 15.45, Raum Ü20

Living Smile Vidya, born 1982 in Tamil Nadu, is an author, theatre and film actress and activist, based in Chennai and Bengaluru. In her autobiography "I am Vidya", which was published in Tamil and English in 2007, she recounts all the indignities a transgender or tirunangai can suffer in a world inhabited by men and women. She has a Master's degree in Linguistics and studied Performing Arts in London. She is presently acting in the performance EF_FEMININITY at Theater Dampfzentrale Bern.

In her talk she will give an insight into her childhood unease with her male body, her escape from her family to a house of Hijras, her life as a Hijra or tirunangai, and her struggle for transgender rights.

Lived Sanskrit Cultures in Varanasi

19th February - 16th March

Organized by Heidelberg University & Würzburg University, Germany

A four week intensive course in Varanasi, India

Designed to impart a practice oriented training in methods of cultural and religious studies focussing on how Sanskrit texts are taught, applied, enacted, inscribed in spaces and lived by practitioners, women and men, in Varanasi.

Deadline for application is September, 30th 2017

For further information see also poster

Please follow the link for the pictures of this years course: Pictures Lived Sanskrit 2018

Hindi-Intensivkurs in Jaipur

Die Abteilung Neusprachliche Südasienstudien des SAI Heidelberg und der Lehrstuhl für Indologie der Uni Würzburg veranstalten im folgenden Frühjahr wieder einen Hindi-Intensivkurs in Jaipur.

Der Kurs findet vom 19.02. bis zum 16.03.2018 statt.

Nähere Informationen finden Sie auf dem Poster.

Das Kursangebot kann gerne an Interessierte weitergeleitet werden!

Vortrag zum Thema: „Dies war die Hymne für Śiva. Ehre sei Viṣṇu!“

Der Lehrstuhl für Indologie lädt alle Interessierten herzlich zu folgendem Vortrag ein:

„Dies war die Hymne für Śiva. Ehre sei Viṣṇu!“
Eine Studie über den Ausdruck von Devotionalität in Sanskrit-Manuskripten.

Referent: Judith Unterdörfler, M.A. .
Am Donnerstag den 01. Februar 2018 von 16:15 bis 17:45 Uhr.
Veranstaltungsort: Philosophiegebäude, Am Hubland, Raum Ü14.

Gastvortrag India, a ‘visual colony’ of Germany: A study of visual tropes in German-Indian Cinema of Weimar Period

Der Lehrstuhl für Indologie lädt ein zum Gastvortrag:

Referent: Himadri Ketu Sanyal M.A. Heinrich Heine Universität, Düsseldorf

Am Dienstag den  30. Januar 2018, 16:15‐17:45 Uhr.

Veranstaltungsort: Philosophiegebäude, Am Hubland, Raum 8U1.

Kontakt: anna.esposito@uni‐wuerzburg.de

Alle Interessierten sind herzlich Willkommen!

CrossAsia Fachtagung

Mit Moderation durch Jörg Gengnagel und mit einem Vortrag von Karin Steiner zum Thema
"Deutschsprachige Indologen von der zweiten Hälfte des 19. Jh. bis zur Weimarer Republik: Korrespondenz, Konflikte und Kontakte in einem transnationalen Netzwerk"

Die Tagung findet vom  25.1. bis 26.1. in Berlin statt.

Programm

Gastvortrag zur Entwicklung der Vorstellung von Zeit in der Tradition des Viśiṣṭādvaita-Vedānta

Der Lehrstuhl für Indologie lädt ein zum Gastvortrag:

Zur Entwicklung der Vorstellung von Zeit in der Tradition des Viśiṣṭādvaita-Vedānta

Referent: Dr. Marcus Schmücker vom Institut für Kultur- und Geistesgeschichte Asiens, Österreichische Akademie der Wissenschaften, Wien

Am Donnerstag den 18. Januar 2018 von 16:15 bis 17:45 Uhr.
Veranstaltungsort: Philosophiegebäude, Am Hubland, Raum Ü14

Kontakt: anna.esposito@uni‐wuerzburg.de

Gastvortrag von Prof. Dr. Axel Michaels

Einladung zum Gastvortrag von Prof. Dr. Axel Michaels (Universität Heidelberg) zum Thema:

"Sklaverei in Nepal Von der Fronarbeit bis zu den Wanderarbeitern in der Golfregion"

Montag 15. Januar 2018 um 18.15 Uhr
im Toscanasaal der Residenz Residenzplatz 2, Tor A, 2. Etage

Alle Interessierten sind herzlich Willkommen!

International Symposium Dialogues on Alice Boner

12 - 14 January, 2018, Museum Rietberg, Zürich

mit Vortrag Jörg Gengnagel "Alice Boner's Varanasi"

For further information please see the PDF.

Kannada School 2018 - Kannada as a Classical Language

Kannada, the Dravidian language of the South Indian state of Karnataka, is a classical Indian language and distinguished by its rich literary history. Today, Kannada is spoken by about 50 million people.

In this course, besides the classical literary genre Champu, Shatpadi poetry will be introduced.
Participants are expected to possess basic reading and writing skills of Kannada before attending the course. In case of any doubts please do not hesitate to contact Anna Esposito (anna.esposito@uni-wuerzburg.de).

The course is taught by Prof. Dr. B.A. Viveka Rai, who is a retired professor of Kannada Literature and Folklore at the University of Mangalore.

Please register until December 1st 2017

Hinweis zum Datenschutz